pondělí 18. července 2011

Přírodní památka Vojenské cvičiště Bzenec - dokud tu je

Tam vzadu, hned za tou poslední skupinkou borovic, má vést rychlostní silnice Přerov-Břeclav, pámbu s náma a všechno zlé pryč.

O pár kilometrů dál se tatáž silnice otře o Osypané břehy a Oskovec, poslední zbytky meandrů neregulované Moravy mezi Strážnicí a Rohatcem, nádherné lužní lesy, ve kterých znásilněná Morava ještě pořád působí hrdě a divoce, kde z podemletých břehů padají staré topoly přímo do vody a kde dosud spokojeně žijí volavky, čápi, moudivláčci a bobři. Ta silnice je důmyslně (nebo spíš zlomyslně?) vedena tak, aby zničila poslední zbytky zajímavé přírody v nivě Moravy. Jsem tu sám, komu je z toho do pláče? Jsem tu sám, pro koho slovo "domov", které nadarmo vzýváme v hymně ("zemský ráj to napohled" prý!) ještě něco znamená?  




-----
Detailní informace o Bzenecké doubravě a Strážnickém Pomoraví včetně spousty krásných fotek najdete tady.
Vojenské cvičiště Bzenec na wikipedii.

5 komentářů:

  1. A ona už je ta trasa silnice odklepnutá? :-O Nebo se to ještě řeší, jak píšou na webu ornitologové?

    OdpovědětVymazat
  2. Prý je. Prý je to jenom otázka peněz (chválabohu - zatím to nevypadá, že by Česko právě bohatlo). Každopádně třeba na mapy.idnes.cz je ta silnice už zakreslená jako ve výstavbě.

    Mně osobně ještě přijde i smutné, že k tomu, aby se takovému plánu zabránilo, je třeba argumentovat dudkem a skřivanem. Různí chytrísci pak vykládají, že dálnice se nestaví "kvůli broučkům", kteří jsou podle "ekoteroristů" údajně "víc než člověk." Já ale tvrdím, že tu krajinu je třeba zachránit zejména kvůli člověku. Její duch a krása jsou nekonečně větší hodnotou než pohodlí při cestování. Dopravní přetíženost se dá řešit mnoha jinými, rozumnějšími způsoby. Nemluvě o tom, že nemůžeme vystavovat účet za naši neschopnost zorganizovat si dopravu účelně a úsporně jiným živým organismům.

    OdpovědětVymazat
  3. Na mapě jsem to právě taky viděla:((( A říkám si proč (by měla vést silnice zrovna tímto kusem přírody)?

    A proč žijeme ve společnosti, která se nechová k životu s úctou?

    To, že si člověk neváží bohatství, kterého je sám součástí a ochuzuje tím - nejen a především - sám sebe, smutné je.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale zatím se nestaví, tak snad to tak dlouho vydrží...

    Mimochodem musím říct, že ty poslední obrázky se vydařily a oproti jarním je tam posun :) A ačkoli mám, ani nevím proč, nedůvěru k bakelitovým hračkám (ale zvykám si), zdá se, že tobě sedne.

    OdpovědětVymazat