pátek 16. července 2010

Homeopatie - velká iluze

Německý časopis Der Spiegel otiskl v posledním čísle hlavní článek nazvaný "Homöopathie - Die grosse Illusion", který odhaluje homeopatii jako čisté placebo.

Zde je několik souvisejících otázek:

Žijeme opravdu ve věku rozumu?

Kdo jsou lidé, kteří z homeopatie žijí? Podvedení poctivci, nadšení naivkové, bezmyšlenkovití konformisté, nebo cyničtí šarlatáni?

Jak vědecké znedůvěryhodnění homeopatie ovlivní obrovské tržby průmyslu s obarvenou vodou? Dojde k útlumu, nestane se nic, nebo dokonce tržby ještě porostou?

Jak je možné, že tolik lidí má pocit, že jim homeopatie pomáhá? Lze jim dát pocit, že jim bylo pomoženo, i bez podvodu a tahání pěněz?

Já osobně velmi doufám, že další na řadě bude psychologie. Ne medicínská psychologie, která se snaží pomoci skutečně nemocným lidem, ale byznys s antidepresivy a ideologiemi sobectví a lhaní pod novými, krásnými jmény. Doufám, že jednou dojde i na falešné guru s jejich nikdy nekončícími terapiemi, kteří zbavují lidi důvěry ve vlastní schopnost pečovat o svou duši a žít svobodně, bez dohledu Vůdců.

Anglická Wikipedia o homeopatii




16 komentářů:

  1. No a co říct k homopatii....o lecčem můžeme tvrdit vpodstatě cokoli a bude to téměř pravda, nebo přinejmenším to bude těžké vyvrátit (parafráze výroku o keltofilech). Je to zřejmě takový přírodní zákon (o přirozeném výběru), kdy v reálném prostředí mají nejvíc ti nejlepší, nejpracovitější, nejodvážnější, nejdrzejší... prostě ti, kteří do toho dají víc energie než šedý průměr. A ten hledá berličky v komunismu, dietách nebo zázračných kytarových aparátech.

    Místo toho aby získal jasný užitek z víc práce, míň žraní a více tréninku, tak spousty lidí slyší na magické preparáty, fantastické diety a přitom je to tak jednoduché - František Hönig - Bubeníkem za tři hodiny (denně). Více analýz a rozsáhlých experimetů (houslisté, sportovci, šachisté atd) ukázaly jednoduchou věc. Nejlepší je ten kdo nejvic trénuje (bez výjimek vzývaných zázračných talentů nebo totálně neschopných dřev).

    Jenomže, když ono je to tak jednoduché uvěřit že něco za nás všecno vyřeší. Třeba homeopatika. Vzhledem k tomu že placebo má prokázanou úspěšnost 42%, tak proč by někomu nepomohly homeopatika. Kdo jiný vám dá 42% jistotu výhry? ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento text mi připadá stále aktuální…

    Co tedy článek v Der Spiegel - s odstupem- změnil? Mohl vůbec ovlivnit něčí názor? Předpokládám, že lidi, kteří jsou homeopatii nakloněni, neodradil. Nakonec pro každou alternativu, pro kterou se člověk rozhodne, má své důvody a činí tak vědomě. Možná mohl ovlivnit názor "většiny", že je homeopatickou léčbu zbytečné zkoušet? Nebo až na posledním místě v případě vážného problému.

    Osobně nemám homeopatika odzkoušené, ale ze svého okolí vím o řadě případů, kde pomohly na problémy, se kterými klasickou medicínou pohnout nešlo. Je mi sympatické, že homeopatie nahlíží na zdraví člověka celostně a homeopatické léky nemají vedlejší účinky jako léky chemické. To mi přijde jako velké plus v léčbě dětí, homeopatika se také používají během a bezprostředně po porodu.

    Zajímavé je, že článek o placebo efektu homeopatik vyšel zrovna v Německu, kde homeopatie vznikla a má tam již 200letou tradici. Ale vzhledem k tendencím poslední doby jako zákaz bylinných léků v rámci EU se nelze divit snaze zdiskreditovat jakoukoli alternativu. Přece jen každý, kdo nepůjde k číňanovi, homeopatovi nebo si nedá bylinky přispěje k ještě většímu výdělku farmaceutického průmyslu! A ten musí o své pacienty bojovat.

    Žijeme ve věku rozumu, když dáváme své zdraví do rukou doktorů a stáváme se součástí tohoto byznysu? Proč nevěříme vlastnímu tělu, že je schopné se uzdravit? A když je potřeba více než placebo efekt víry, tak proč k uzdravení nepoužít takové prostředky, které nám nevytvoří další (léčitelné) problémy?

    Souhlasím s tím, že by měl člověk žít svobodně a s láskou pečovat o svou duši i tělo a Zemi a pak možná nebudou potřeba ani doktoři ani homeopati a farmaceutický průmysl:)

    OdpovědětVymazat
  3. Přestože leckdo může mít pocit, že mu homeopatie pomohla, právě velkoplošné výzkumy dostupné až v poslední době, které cituje Spiegel ukázaly, že účinnost homeopatik je rovná placebu. Nic proti placebu - 40% úspěšnosti přece taky není málo. Mnoha lidem stačí vidět bílý plášť a chvíli si povykládat, aby měli pocit, že jim bylo pomoženo. Je tu však etický paradox: placebo funguje jako placebo jen tehdy, když pacient VĚŘÍ opravdové účinnosti "léku". Proto průmysl s homeopatiky vyvinul bizarní teorie o tom, že voda má paměť apod. Nemůže totiž prodávat draze lahvičky s nápisem "placebo" - nefungovaly by.

    Rozhodně bych přitom nechtěl zpochybňovat princip placeba jako takový - jen bych si přál, aby víra, která uzdravuje, nebyla spojena s prokazatelným nesmyslem. Homeopatie je v tomto smyslu podle mého názoru spíš karikaturou opravdové spirituální medicíny.

    Já, abych pravdu řekl, nejsem velkým zastáncem flirtování s iracionalitou. Pokud jde o "invazivní" medicínu, byl bych velmi opatrný v jejím plošném odsuzování. Ano, chemické léky mají vedlejší účinky, ano, léčí se příznaky místo příčin, ano, moderní špitály jsou dehumanizované a depresivní místa, ale nezapomínejme, že průměrná délka života na Západě se díky nespirituální, mechanistické, invazivní medicíně za století zvýšila zhruba o čtvrtinu. Važme si toho, že už neumíráme na nemoci jako tyfus nebo cukrovka, že máme léky, které tyto nemoci léčí ne ve 40% případů, ale v 90-95%, a bez pomoci báchorek.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak lze potom vysvětlit, že homeopatický lék pomůže dítěti a třeba i celé rodině?

    Homeopatické léky jsou zkoušené a pokud by to byla oslazená voda, tak by při testování nevyvolávala symptomy problémů, která má dané homeopatikum léčit. (Nebudu navrhovat trochu nebezpečný experiment braní homeopatického léku naslepo, přece jen by si člověk neměl se zdravím a duší zahrávat.)

    Moderní medicína a lékaři jsou samozřejmě důležití a vážím si jejich práce. Prodloužení délky života však není jen záležitostí medicíny, ale celkového zlepšení životních a hygienických podmínek ve 20. stol.

    Respektuju to, že je pro někoho homeopatie nesmysl. Ale stejně tak někomu jinému smysl dávat může. Celkem mě to láká si zjistit o problematice trochu víc. Přece jen si nedělám názor na základě jedné studie a jediného informačního zdroje:)

    Pokud je homeopatie jen karikatura… Co je tedy opravdová spirituální medicína?

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou rodiny, kde se všechno, i děti, léčí slivovicí, a všichni zúčastnění jsou skálopevně přesvědčeni, že je účinnější než antibiotika. Princip placeba (a předpojaté víry obecně) je, že prvně si člověk utvoří názor (chtěním), a pak hledá JEN fakta, která ho podporují - a ty najde téměř vždy. Proto šarlatánství bují obzvlášť silně na pomezí zdraví a nemoci, a, nebál bych se říci, i hypochondrie, případně jiných psychosomatických poruch. Subjektivní pocit nemoci záleží i na postoji a očekávání člověka (například únavové syndromy atd.), a tyto postoje jsou placebem pochopitelně silně ovlivnitelné.

    Musíme rozlišovat mezi souběhem (souvýskytem) jevů, a poznáním a pochopením příčinné sovislosti. Homeopatie není podložená žádnou snahou o pochopení kauzality, nýbrž je založena na analogickém usuzování, které mělo na dřívějších stupních lidského myšlení své místo (alchymie, Avicennova klasifikace temperamentů), ale dnes je to ve vědě o lidském těle anachronismus.

    Ostatně nic nového pod sluncem - v každé době byli mastičkáři, kteří prodávali obarvenou vodu, a vždy se našlo dost těch, kteří jim za to rádi a hodně platili.

    O spirituální medicíně nic nevím, ale jsou lidé, kteří prokazatelně dokáží ovládat fyziologické pochody svého těla. Já sám znám člověka, který dokáže držet třicetidenní půst a normálně u toho fungovat. Je cvičený, rozumí svému tělu prožitkem zevnitř, a dokáže ho do určité míry korigovat a řídit. Takovou věc žádné placebo nedokáže. Na místo mechanistického poznání kauzality tu nastupuje ne slepá víra, ale intuice, koncentrace, opakovaná cvičení, vnitřní kázeň. Já osobně si myslím, že spiritualita a racionalita se doplňují, ale spiritualita není slepá víra, pověra, spekulace ani čarování.

    Mimochodem Spiegel nedělal závěry na základě jedné studie a jednoho názoru. Je to jedna z nejkvalitnějších tiskovin na světě. Sice se taky občas utnou, ale takhle bych je nepodceňoval.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky.

    Půst je určitě jedna z nejlepších léčebných metod od pradávna, pokud si ho člověk může dovolit. Nakonec v něm určitě nejde jen o očistu těla a přesažení normálně chápaných hranic a pravidel jeho fungování. Protože na základě překonání limitů těla může člověk lépe poznat jak sebe sama, tak i věci, které ho přesahují:)

    Sousloví spirituální medicína se mi líbilo:)

    S heslem: Welt - die Grosse Illusion :)přeju dobrou noc, uzdravující spánek a obohacující sny.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju za přání snů - dnes v noci se mně zdály vskutku mimořádně krásné! :)

    Jen jsem chtěl ještě podotknout, že v novém Respektu je o placebu článek, ale ještě jsem ho nečetl. Dá se předpokládat, že se bude zabývat problémy, o nichž tu mluvíme.

    Půst je opravdu velmi zajímavý, stejně jako ostatní techniky nácviku koncentrace a sebeovládání. Mimochodem, dotyčný známý se na mou otázku ohledně půstu na mě podíval a řekl: "ty žádný půst nepotřebuješ." :) Myslím ovšem, že spíš reagoval na můj body mass index než auru spirituality. ;))

    OdpovědětVymazat
  8. (A mě se žádné nezdály. I když sobotní procházka v dešti byla taky jako sen.)

    Stejně přijde ohromující, jestli homeopatie FUNGUJE 200 let jen s placebem! To přece znamená, že žádné léky nepotřebujeme:)(S tímto přesvědčením byla dnes konečně téměř zrušena domácí lékárna. Stejně už roky skoro nic nepoužíváme.)

    Pokud udržím v hlavě myšlenku, tak možná ten Respekt koupím a přečtu:)- alespoň článek o placebu.

    Půst je hlavně očista těla:) A jestli člověk využije čas, který věnuje jinak jídlu, normálnímu fungování, nebo osobnímu rozvoji, nebo něčemu jinému, je věc volby.

    Ad. spiritualita a racionalita - to je téma. Z jejich spojení vznikla taková naopakovatelná díla jako gotické katedrály a barokní chrámy... I když myslím, že racionálno je taková nadstavba a spiritualita může být i velmi prostá. (Kdežto samotný rozum je smrt zaživa.)

    OdpovědětVymazat
  9. V mém Respektu článek o placebu není :D Jestli ho někde najdeš...?

    OdpovědětVymazat
  10. No jo, Respekt vychází tuším v pondělí ráno, takže mezitím vyšel další. :-/ Ten článek v něm byl převzatý prozměnu z The Economist, který referoval, podobně jako Der Spiegel, o metastudii, tj. studii studií, agregující velké množství dat z dílčích výzkumů (tentokrát anglické, ne německé). Spiegel tvrdil, že až na základě takové metastudie se dá vynést podobný závěr s rozumnou jistotou. Článek z The Economist, resp. studie v něm zmíněná se nezaměřuje jen na homeopatii, ale na alternativní medicínu obecně (vč. např. akupunktury) a dochází k jednoznačně formulovanému závěru, že jde o čisté placebo.

    Já osobně bych ale neříkal - JEN placebo. Jestliže efekt placeba, sám o sobě neprozkoumaný mechanismus, dokáže se 40% úspěšností vyléčit mnoho lehčích, spíše psychosomatických nemocí, je to podle mě spíš pozitivní podnět. Nemusí pršet, stačí když kape. :) Myslím, že když přestaneme věřit na zázračné mastičky a uvědomíme si přitom, že pokud tyto zdánlivě uzdravují, nejsou to ony, nýbrž NAŠE VLASTNÍ DUŠE, která tu skutečně působí na naše tělo, je to myslím dobrá zpráva, která snad i otvírá cestu k medicíně jiné než té chemické?

    OdpovědětVymazat
  11. No jo, léčená rýma trvá 7 dní a neléčená týden:)

    Hlavně si musíme uvědomit, že s nemocí bojuje především náš imunitní systém, který jistě tu práci zvládne z 60-100%, pokud ho necháme pracovat a nebudem mu to kazit zbytečnými léky.

    Naše duše skutečně působí na tělo a v tom je ten háček. Tam, kde nejsou duše a tělo v souladu, vznikají zdravotní problémy. Někdy stačí, když se člověk s někým pohádá, nebo se třeba něčím trápí, duše vyšle signál tělu, to onemocní... Myslím, že nemoc je docela dobrá příležitost zpomalit, zastavit se, popřemýšlet a protrpět si trochu nebo více tělesného nepohodlí a postavit se k životu jinak. Věřím tomu, že nemoc má svůj význam pro život člověka. Hodně je třeba vidět na dětech, jak po prodělané nemoci najednou skočí ve vývoji, začnou dělat úplně nové věci:)Bohužel hodně lidí "si nemůže dovolit být nemocní", nadopují se léky a snaží se fungovat, jakoby se nic nedělo. A ve stáří žijou na pilulkách x krát denně (pod dohledem doktora), za které dají podstatnou část svého důchodu.

    Pokud se vrátím k placebu - tak proč nedat nemocné duši naději?

    Záměrně jsem pominula nemoci zapřičiněné prozaickými okolnostmi typu sračkobličky, co se obvykle vyřeší za pár dní, nebo chřipka, která prý vzniká sezónně z nedostatku vitamínů:)

    OdpovědětVymazat
  12. To je velká pravda, že duše ovlivňuje zdraví těla a naopak. A taky je velká pravda, že nemoc a utrpení obecně mají svůj smysl. Ten známý co umí hladovět říkal:"vezmeš psa se zlomeninou k veterinářovi, ale ten mu nedá prášky proti bolesti, protože pes by na té noze chodil a zničil by si ji nadobro. Ale lidi do sebe perou prášky proti bolesti pořád." A co teprv antidepresiva - jak se má duše sama uzdravit, když se chemicky smažou znamení smutku a úzkosti?

    Já taky velice nerad beru jakékoliv prášky a souhlasím, že tělo by se mělo vyrovnávat s nemocemi za pomoci minima chemie, pokud je to možné. Na homeopatii a podobných metodách mně vadí, že to prostě není pravda, a já na pravdu velice věřím. Na nepravdě se nedá stavět nic opravdového ani trvalého. Neříkám, že to začalo jako podvod - ale když už je to dnes prokázáno, nemá smysl na tom trvat, tak jako už dnes nikdo nevěří, že Zeus háže blesky z mraků. Když se samotný efekt placeba prozkoumá a uchopí pravdivě, třeba bude mnohem účinnější?

    Placebo není synonymum pro odhalený podvod, placebo je nepřímým dokladem moci lidské duše, kterou bohužel nepoznáváme a nevyužíváme.

    OdpovědětVymazat
  13. Mě přijde hledaní pravdy v tisku a médiích trochu pošetilé. Zvlášť co se týká informací o lidském zdraví. O některých věcech se buď málo ví, jak fungují, nebo se názory mění každých pár let. Neříkám, že to je zrovna případ homeopatie a za pár let bude stejný der Spiegel psát opačný názor, ale vyloučené to taky není.

    S antidepresivy to nevidím tak jednoduše. Samozřejmě mi přijde nepatřičné, pokud se předepisují léky člověku, který přišel o někoho blízkého a měl by si svůj smutek prožít. Protože potřebuje jinou formu pomoci. Ale jsou lidé, kteří si třeba prožili traumata v dětství, mají je hluboce uložená a neumí s nimi pracovat. Tam můžou být i léky řešením, dokud se pro ně nenajde vhodná terapie. S tím, že se antidepresiva často zneužívají, ale souhlasím.

    K průzkumu efektu placeba a jeho účinnosti - když budu přesně vědět, jak funguje alkohol v těle, tak se ze stejného množství více opiju? :)
    Ono ten efekt asi nebude jednoduché nějak prozkoumat, protože každý člověk k tomu může přistupovat jinak, a jestli potom mají vypovídací hodnotu nějaké zprůměrované údaje? Nakonec placebo stejně nebude nikdy uznáno jako léčebná metoda, kdo by ho nakonec předepisoval - doktor, psycholog, homeopat, nebo by si ho jenom člověk koupil v lékárně? Možná nějací odborníci na psychosomatiku - ale ti v ČR chybí. Nebo prozkoumáme placebo a svěříme se do péče kněží a šamanů? A byl by to pro nás krok vpřed nebo zpět?

    OdpovědětVymazat
  14. Znovu bych podotknul, že nelze srovnávat Spiegel s rubrikou Zdraví a výživa v MFD nebo ještě něčem horším. Na poli kvality žurnalistiky je mezi nimi rozdíl asi jako mezi učebnicí medicíny a kuchařkou Lenky Kořínkové. Spiegel například prý zcela ignoroval prasečí chřipku - o kterém z českých médií se to dá říct? Odmítnout plošně poznatky skutečné vědy jen na základě toho, že "junk science" články v lifestylových magazínech jsou nesmysl není podle mě rozumné. Samozřejmě i skutečná věda se mýlí a mýlila, ale v tomto případě žádný důvod k zásadním pochybám nevidím. Účinnost prncipů homeopatie nebyla nikdy nijak experimentálně prokázána a i můj selský rozum mi říká, že čistá voda toho kromě žízně moc nevyléčí. Teorie o paměti molekul vody má rysy cimrmanovské fantasmagorie. Já tedy žádný důvod pro zásadní pochyby nevidím a klidně Spiegelu v tomto případě věřím.

    Účinek alkoholu je mimochodem výborný příklad placeba. Tady je mimořádně zajímavý esej na toto téma: http://www.gladwell.com/2010/2010_02_15_a_drinking.html. To, že alkohol vychyluje chemickou rovnováhu v mozku dost drasticky je evidentní, co je však mimořádně zajímavé je fakt, že sociální chování v opilosti může být naprosto různé podle konvencí prostředí a přesvědčení člověka, od agresivity k altruismu, od hyperaktivity k letargii, deprese k vítězoslávě atd. atd. atd. Jinými slovy, lidská duše zpracovává nepochybný chemický impuls velmi různými způsoby, což je i velmi silný argument jak proti antidepresivům, tak proti údajné bezvýchodnosti situací, ve kterých se nasazují.

    OdpovědětVymazat
  15. Jestli Spiegel ignoroval prasečí chřipku, svědčí to vážně o lepší úrovni:)Průzkum českých médií raději nedělám a je mi upřímně líto lidí, kteří se nechají poplašnými zprávami typu prasečí chřipka manipulovat.

    Tady ale nejde o lifestylové magazíny! Jde o to, že i samotní doktoři každých pár let mění svá doporučení, na základě posledních výzkumů.

    Účinnost principů homeopatie možná nebyla experimentálně prokázána, stejně jako jiné metody, které se běžně používají v rámci oficiální medicíny a jejichž přínos je diskutabilní (např. očkování) Ale zasáhnou, na rozdíl od homeopatie, většinu lidí. V tomto ohledu mi homeopatie vážně žíly netrhá, nakonec ji vlastně nemusíš vůbec v životě využít, když nechceš, nebo jí nevěříš. Ale některým lidem funguje i bez experimentálního ověření :)

    OdpovědětVymazat
  16. Drobný pozdrav: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jana-mihovicova.php?itemid=3252
    Je opravdu zajímavé (a zábavné), jak každá metaanalýza téhož vede k jinému výsledku.:-)

    A psychosomatikové u nás jsou - viz. třeba tento skvělý rozhovor o zdraví, léčení, politice, částečně i homeopatii, jestli i o placebu, budu muset znova poslechnout:http://www.youtube.com/watch?v=wQgPLMTVfGc
    K.

    OdpovědětVymazat