neděle 12. června 2011

Karpatské louky kvetou!

13 komentářů:

  1. To musí být nádhera! Ale do Karpat daleko...
    Oblíbená mokřadní louka uprostřed lesa však kvete také hezky:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mokřadní louka uprostřed lesa? A kde? ;-P

    OdpovědětVymazat
  3. Poblíž čtyř studánek, tří rybníků, v údolí ponorného potoka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tomu říkám koordináty pro POETICKOU GPSku!;)

    OdpovědětVymazat
  5. :)49°14'25.941"N 16°48'12.354"E

    OdpovědětVymazat
  6. Ale to není právě uprostřed lesa. ;)

    OdpovědětVymazat
  7. I malý les je les. Neprostupné hvozdy to zrovna nejsou. A jestli se lesy zprivatizují, budem možná rádi za jakýkoli les. :( Záleží i na úhlu pohledu - kdyby ti bylo pět, bylo by to pro tebe uprostřed lesa :)

    OdpovědětVymazat
  8. I když uprostřed lesa je nadsázka, uznávám. Oblast je přírodní park, což v reálu znamená: Kácí se, co to jde, vysazují pásy smrkových monokultur, po cestách jezdí nákladní auta naložená dřevem směr Rakousko, bohužel:( Loučka je malá, ale studánky a potok jí dodávají atmosféru.

    OdpovědětVymazat
  9. Jejda ,tak já jsem to nemyslel, vždyť kdo z nás žije v sibiřském pralese na kraji světa. :) Napsal jsem to proto, že když ty koordináty vložíš do Google maps, dá ti to špendlíček přímo do vesnice (zřejmě to přednostně hledá adresy a ne jezírka v lesích ;). Já Říčky moc neznám, ale párkrát jsem tam byl a moc se mně tam líbilo. Pětiletému dítěti (ostatně i mně) stačí k dobrodružství zarostlá zahrada. ;)

    K pásům monokultur: volíš? Angažuješ se v občanských sdruženích? Ne? Tak to dělej! :) Je-li možné, aby na místní úrovni vznikaly občanské iniciativy, které ochraně přírody AKTIVNĚ BRÁNÍ (například kněžpolští, kteří se děsí představy, že by dva kilometry za vesnicí měli za evropské peníze zachovalý, původní lužní prales), nevidím, důvod, proč by se místní nemohli stejně tak bránit devastaci svého okolí.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak si to vlož do mapy.cz ;)

    Co se týká občanských iniciativ - netuším, nakolik místní iniciativy mohou ovlivnit hospodaření Lesů ČR. A víc než monokultury by mě štvalo, kdyby se lesy rozprodaly, majitelé je oplotili a těžko by jim pak někdo mluvil do toho, jak nakládat s vlastním majetkem...(a že to k tomu spěje, ale snad k tomu v nějak významné míře nedojde)nehledě na to, že bych se pak třeba (nejen já) nedostala do lesa.

    OdpovědětVymazat
  11. U nás v Karpatech si takhle milionář Novotný koupil slunce, opravuji, Měsíční údolí, jedno z nejkrásnějších míst tady. Teď už tam špinavá chátra jako ty a já nesmí, aby Novotného a jeho gorily, ev. uplacené politky, nikdo nerušil při masakrování daňků.

    Pořád si myslím, že je to otázka společenského tlaku: věc jako případ Novotného se může stát jenom v atmosféře úplné společenské apatie vůči agresorům. Proti Novotnému se postavili jen místní, "Praha" nezareagovala (s čestnou výjimkou Respektu). Ani Zelení si z podobných případů nedělají téma - není společenská poptávka. Necháváme si zapalovat židli pod prdelí a remcáme jenom doma v kuchyni.

    Soukromé vlastnictví nemusí automaticky znamenat naprostou bezohlednost a zhoršení sousedských vztahů na bod mrazu. Kromě lidí jako Novotný existují i slušní vlastníci, kteří na oprávněná přání a zájmy obyvatel budou reagovat, jen je musí znát. Když budeme mlčet, budeme za pár let chodit s dětmi na procházky na parkoviště u dálnice. Angažujme se!

    OdpovědětVymazat
  12. To je smutné, s Novotným :( Pokud jde o daňky - ochránci zvířat by s tím něco dělat nemohli?

    Já myslím, že místním dochází, co je potřeba řešit a hlavně, že je potřeba se v komunální politice angažovat. S přílivem náplav z města tam dochází k oživení politiky a většímu zájmu o ochranu přírody. Akorát tam, kde se ještě moc po komunálních volbách nezměnilo, se třeba občanská sdružení zrovna nepodporují.

    Já trochu pomáhám lidem, kteří na to jdou "od lesa" a to výchovou dětí ke vztahu k přírodě, což mi z dlouhodobého hlediska přijde jako dobrá investice. A doufám v to, že se dětem ještě nějaké lesy zachovají a ve zdravý rozum celé společnosti. (Indiáni prý, když dělali důležitá rozhodutí, která se týkala celého kmene a země, tak činili s ohledem na to, jak dané rozhodnutí ovlivní následujících sedm generací. To mi přijde jako velmi rozumné a zároveň inspirující.)

    OdpovědětVymazat