sobota 28. května 2011

Noc kostelů

Včerejší Noc kostelů v Brně byla poučná a zajímavá. Ochutnal jsem klášterní medovinu, vyslechl si zajímavou, i když ne zcela přesvědčivou filipiku nějakého otylého kněze o tom, že kostely jsou honosné, neboť lidé dávají Bohu to nejlepší, co mají (zlato??), přečetl jsem si příběh Maxmiliána Kolbeho, který šel v Osvětimi dobrovolně na smrt, aby zachránil život otci rodiny, a dověděl se, že minorité vstávají ještě o půl hodiny dříve než já (5:30). U sv. Jakuba jsem pozoroval, jak se skupinka kněží pod oltářem marně snažila celebrovat mši do lhostejně šumícího, korzujícího davu, což mně připomnělo záběry z indiánských rezervací, na kterých rudoši předvádějí nějaký ten hopsací rituál pro bělochy s kamerami. Jat rozpaky, dal jsem se do skicování a pod vlivem trapnosti situace jsem z obrázku zcela vypustil lidi.

   
V kostele u sv. Janů na Minoritské jsem zpovzdálí viděl, jak policajti (Pomáhat a chránit) vyvádějí z lavic kostela bezdomovce, a napadlo mě u toho, že Ježíš je vskutku svého druhu bulvární idol: všichni znají jeho účes, zato jeho songy skoro nikdo. Otylí kněží by dál chtěli stavět pozlacené chrámy, aby z nich mohli vyvádět ty, o nichž jejich idol Ježíš řekl:
 
"Dáváš-li hostinu, pozvi chudé, zmrzačené, chromé a slepé. Blaze tobě, neboť nemají, čím ti odplatit, ale bude ti odplaceno při vzkříšení spravedlivých."

"Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili."

"Jděte a učte se: milosrdenství chci, a ne oběť. Nepřišel jsem pozvat spravedlivé, ale hříšníky."

"Tak budou poslední první a první poslední."

 Vskutku - poučné a zajímavé. Příště půjdu určitě zase.

8 komentářů:

  1. Takže noc kostelů stojí za to, navzdory davům a chaosu? Nebo díky nim?:)

    Původně jsem se na noc kostelů taky chystala. Tak si o ní ráda přečtu zajímavé postřehy:)

    Ta skica působí celkem klidně až na to světlo a klenbu nahoře. Ať už to vzniklo umělým osvětlením nebo atmosférou.

    OdpovědětVymazat
  2. Davy byly jenom v centru, ale třeba před jedenáctou v krásném barokním kostele v Zábrdovicích bylo jen pár lidí, takže člověk si mohl užít obojího. Příští rok se asi centru spíš vyhnu a obejdu si kostely v okrajových částech, a klášterech. Jinak na mnoha rodilých brňácích bylo vidět, jak jsou vykulení z toho, jakou krásu v tom městě mají. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zábrdovický kostel je dobrý tip. Coby brňák :) jsem ještě nebyla, ale ráda bych navštívila baziliku Nanenevzetí p. Marie na Starém Brně (Mendlovo nám.) s proslulou Černou Madonou. (Nevím, jak by se zakladatelka kláštera koukala na diskotéku u Elišky umístěnou v klášterních sklepích? O hudbě ani nemluvě.)

    Asi si z návštěvy kostelů udělám dlouhodobý plán:)Nebo se vyzkouším noc kostelů někdy příště.

    OdpovědětVymazat
  4. ..nebo impozantní kartuziánský klášter v Krpoli, a třeba funkcionalistický "husitský" kostel v Židenicích na Tomkově náměstí.

    A slovo "brňák" se rodově, pardon genderově, už nepřechyluje? :-O

    OdpovědětVymazat
  5. Přechyluje, jak jinak :-X
    V Brně žiju, jak jsem mohla lépe napsat. Ale kladný emotivní vztah mám i k jiným místům:)))

    OdpovědětVymazat
  6. Tomkovo náměstí jsou Husovice :)

    Ten kartuziánský klášter ani jeho kostel nevypadají, že by byly podle seznamu součástí akce, ale třeba to může být příští rok jinak.

    OdpovědětVymazat
  7. A jo, Tomkovo náměstí není ani náměstí, jenom velká křižovatka bezútěšná, tam to mám taky rád, myslel jsem Karáskovo nám. u Staré osady.

    Kartuziáni si asi na podobné promo akce církve moc nepotrpí, jde prý o velice přísnou řeholi, údajně nemluví, pokud není nutno, a to není skoro nikdy. Což mi v dnešní době, kdy člověku zaléhají uši od všeobecného vzývání "komunikace" od lidí, kteří se neumějí vyjádřit ani poslouchat, přijde velmi sympatické.

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavé je, že jsou tam dva funkcionalistické kostely velice blízko sebe.

    Ono by stačilo nemluvit, dokud to není nutné. A potom zvážit, co chci říct, jak to říct a jestli to vůbec má smysl:)

    OdpovědětVymazat